Keményebb komfortú matrac?

Ez a kis cikk be fogja mutatni hogyan is varázsolhatjuk a matracunkat keményebbé. Van amikor csak egy új ágy vagy matrac vásárlása segíthet  de van amikor az itt leírt tippek és trükkök is sokat tudnak segíteni.
Miért lehet szükségünk egy keményebb matracra?
Sok oka van ennek. Lehet, hogy az interneten megrendelt matrac puhább, mint amire számítottunk. Az is előfordulhat, hogy meglévő matracunk vesztett az eredeti keménységéből, mivel  idővel  minden matrac egyre puhább lesz.
Fontos tudni, hogy a matrac keménysége a rajta fekvő súlyától és alvási helyzetétől függ elsősorban. Egy könnyebb ember nem süllyed  annyira bele egy matracba  így nekik egy nehezebb emberhez képest a sokkal puhább felület is kemény érzésű lehet. Ellenkező esetben viszont minél nagyobb súllyal nehezedünk az ágyra annál mélyebbre süllyedünk. Aki nehezebb, akár olyan nyomást gyakorolhat a matracra, hogy a legfelső puha rétegen  „szinte” átfekszik és a súlya a felső kényelmi hab alatti magra vagy esetleg a rugókra nehezedik csak. Ettől még lehet kényelmes a matrac de az egészséget megőrző tulajdonságai nem tudnak maximálisan érvényesülni.
Az alvási szokásaink is fontosak, mikor a matrac keménységéről döntünk. Az oldalukon fekvőknek sokszor inkább puhább matracra van szükségük. Ha esetleg ők túl kemény matracot választanak akkor az sokszor eredményezheti azt, hogy elnyomódnak az erek és elzsibbadnak a végtagok, mert nem jut hozzájuk elég vér. Ez egy  intő jel  jel arra, hogy ujjra kell gondolnunk a matracválasztási szisztémánkat, akár új matracra is szükség lehet, ha nem múlnak a tünetek. A háton és hason alvóknak leginkább keményebb matracra van szükségük, hogy jobb alátámasztást nyújtson a hátnak és a gerincnek, míg akiknek speciális hát, derék, illetve gerinc problémájuk van, jobban teszik ha orvosi javaslatra vesznek matracot, kimondottam ortopéd fajtát de ezekkel a tulajdonságokkal ma már a közepes árfekvésű matracok is rendelkeznek.
Most pedig pár trükk, amivel keményebbé tehetjük a matracainkat.
Először is nem mindig egyszerű eldönteni, hogy a matrac  a hibás vagy az ágy, ami az alátámasztást biztosítja. Ilyenkor azt szoktuk javasolni, hogy tegyük a matracot a földre és próbáljuk ki egy pár napig úgy. Ha kiderül, hogy az ágy a nem megfelelő, akkor érdemes megnézni, hogy az ágyrács elég sűrű e, lécei elég stabilan tudják e tartani a matracot. Zsákrugós matracoknál ajánlott hogy a lécek közötti távolság ne legyen több néhány centinél, hogy minden kis rugó megkapja a megfelelő alátámasztást.
A merev léces ágyrács keményebb komfort érzetet biztosít, míg a rugós puhábbat de elérhetőek ma már olyan ágyrácsok is, amelyek keménysége állítható, derék részen változtatni tudjuk az alátámasztás erősségét.
Ha a matrac felülete már nem egyenletes, érdemes  felület javító réteggel próbálkozni, melyek közül a legnépszerűbb a Memory Topper. Ez nem csak a test körvonalait képes tökéletesen lekövetni de a matrac felületi hibáira is hasonlóan reagál.  Ha nem szeretnénk, hogy a matrac komfortja puhább legyen, a matrac besüppedéséhez kell figyelembe venni a Topper vastagságának kiválasztásakor.  Ez gazdaságos megoldás lehet egy új matrac vásárlása helyett, sőt akár teljesen újjá varázsolhatja a meglévő matracunkat.
Nem csak kényelmi, higiéniai szempontból fontos a matrac habjának megóvása a nedvességtől. Ha esetleg nagyon nyirkos a szoba ahol alszunk, mert vízpart mellett lakunk vagy mert párologtatót használunk, akkor óhatatlanul is nedvesség kerülhet a matrac belsejébe, ami meg is puhíthatja és károsíthatja a matracot, ideális életteret  teremtve a penésznek, élősködőknek, baktériumoknak. Érdemes a matracot néha kitenni a napra és kicsit ott hagyni, hogy elpárologjon belőle a nedvesség. Az erős napsugárzás természetesen kerülendő, többet árthat mint használhat a matrac alapanyagainak.


 

 

MEGAMATRAC                               WEBSHOP

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések

Anatómiai párna

Tippek a jobb alváshoz pénzügyi stressz idején.

Idősebben rosszabbul alszunk?

Álmok és alvás

HOGYAN VÁLASSZUK KI A TÖKÉLETES MATRACOT A TÖKÉLETES ALVÁSHOZ ?