Anatómiai párna

 

Anatómiai párna mint egy kényelmes memóriahabos matrac neked is.


Mivel az emberek nagy része nem tudja, hogy milyen gyakran cserélje le a párnáit, íme néhány igenis ijesztő egészségügyi probléma, ami figyelmeztet téged, hogy új párnát vegyél. Legyen az sima memóriahabos vagy kimondottan anatómiai párna.

Az elhasználódott párnák nem csak kényelmetlenek lehetnek, hanem mint az elhasznált matracok, amik hátfájdalomhoz vezetnek, az ilyen párnák is igen komoly nyakfájdalmat is okozhatnak. Ebben a cikkben megtudhatod, hogy mik azok a jelek, amik arra utalnak, hogy itt az ideje a párnák cseréjének.

 

Miért is kell tudnod, hogy mikor cseréld ki a párnádat?


Életed egyharmadát az ágyban töltöd általában valamilyen matracon, ami sokféle lehet a bonellrúgóstól a memóriahabos matracig. De lehet, hogy nem is gondoltál bele, hogy a párnád hogyan is befolyásolja az alvásodat. Hiszen nem csak a kényelemről szól a dolog. Első lépésként kijelenthetjük, hogy a tiszta párna nagyon fontos a jó alváshoz. Íme egy pár tény, ami segít abban, hogy megértsd miért is fontos a párnák időleges cseréje.

1. Az átlagos ember évente 3.5 kg halott bőrt hagy maga után. Gondolj bele, hogy amennyi időt az ágyban töltesz elég egyértelmű, hogy ennek nagy része az ágyadon végzi. És ezeket a kis méretű atkák szépen megeszik. Függetlenül attól, hogy memóriahabon vagy más technológiával készült alkalmatosságon fekszel. Természetesen attól is független, hogy kényelmes matracon és párnán fekszel vagy sem.

2. Egy poratka naponta 20-szor ürít, ezt szorozd be a sok-sok ezerrel, mert nem kevesen vannak az ágyadon. Ha allergiás vagy, akkor ezek az ürítmények is lehetnek az okai.

3. Azok a csúnya sárga foltok, amit a párnán látsz a te izzadságodtól és a bőröd zsírosságától keletkeznek. Ezek mikor átérnek a párnahuzaton, nedves táptalajt biztosítanak és melegágyai lehetnek a penésznek és egyéb bakteriális "finomságoknak". Sajnos a régebbi memóriahabos matracok és párnák erre hajlamosabbak a gyengébb légáteresztő képességeik miatt. De ma már igazán jól szellőző és kényelmes termékeket kaphatsz nálunk is, levehető mosható huzattal.

4. A párna rendeltetése, hogy a nyakat és a gerincet az emberi anatómiának megfelelő természetes elrendezésében tartsa. Ha sokat forgolódsz este és reggelre nyakfájdalommal ébredsz, akkor lehet, hogy a párnád már nem végzi jól a dolgát. Tudni illik, egy jó párnának anatómiailag ki kell egészítenie a testet. Pontosabban egy természetes és kényelmes pozícióban kell tartania azt.


Mik is a jelek?


Ha az alábbi kérdések közül bármelyikre is igennel tudsz válaszolni, akkor itt az ideje egy új párnának.


1. Egyszerűen öreg


Sok gyártó szeret nagyon nagy számokat írni a párnáik élettartamára, 5-8 év.

De lássuk be még ha megfelelően is tisztítjuk és vigyázunk rá, egy párna akkor is maximum 2 év alatt elhasználódik. Mindegy, hogy kimondottan anatómiai vagy sima memóriahabos esetleg más technológiával készült. Főleg, ha szem előtt tartjuk a sok atkát és egyéb szennyeződést. Ez alól néhány esetben kivételek a memóriahabból és latexből készült párnák. Hisz azokat sokszor Antiallergén és poratkát taszító anyaggal vonják be. De ez is csak egy évet ad hozzá körülbelül a szavatossági idejéhez, hiszen az a réteg is elhasználódik.


2. Nem tudsz lélegezni


Ha poratka és vagy penész allergiád van akkor ahogy idővel elkezdenek ezek az anyagok összegyűlni a párnán, egyre erősebbek lesznek az allergiás tüneteid. Ergo nehezebben kapsz levegőt vagy viszketsz. Ha már tisztítás után sem lesz jobb, akkor ez a legintőbb jel arra, hogy új párna kell.



3. Félbehajtod és úgy marad


Egy jó párnának elég tartása kell, hogy legyen, hogy megtartsa a fejed. Mikor félbehajtod és elengeded, akkor újra fel kell, hogy vegye az eredeti formáját. Ha ez már nem vagy nagyon lassan következik be a te párnádnál, akkor már a nyakadat sem fogja megfelelően tartani és itt az ideje, hogy kidobd. Nem beszélve arról, hogy ilyenkor már a legtöbbször nem is kényelmes.



4. Nyakfájdalomra ébredsz


Ha az oldaladon alszol, akkor a párnádnak tökéletesen ki kellene töltenie helyet az ágy és a fejed között. Erre hivatottak az úgymond anatómiai párnák. Ha a hátadon alszol akkor a párnád egyenesen kell, hogy tartsa a fejed, se nem lehet túl vékony, se nem lehet túl vastag. Ha a hasadon alszol akkor nagyon vékony párnára van szükséged különben „kicsavarodik” reggelre a nyakad. Ha ezek valamelyike nem stimmel, akkor vagy másmilyen vagy egyszerűen egy új párnára van szükséged, mert ez lesz a nyakfájdalom oka. Ha cserélsz vagy újat veszel, mindenképpen figyelj, hogy olyat vegyél, ami megfelel az alvási pozíciódnak és nem utolsó sorban kényelmes is.


Hogyan javíthatja egy megfelelő (és új) párna az alvásodat?



Csodálkoznál mennyivel jobban tudsz aludni, ha végre megszabadulsz a régi elhasznált párnádtól és a megfelelőt kezded el használni. 

Vedd szemügyre a régi párnádat, legyen az nagy vagy kispárna és ha valami nem stimmel vele érdemes lecserélni. Manapság már elérhető áron lehet kapni, akár memóriahabos akár kimondottan anatómiai vagy más minőségi párnákat is. Ne ezen a pár ezer forinton múljon a jó alvás, nézz körül és keress olyat, ami neked tökéletes, és aludj az anatómiailag megfelelő pozícióban és végre kényelmesen. 

Reméljük tudtunk segíteni.
 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések

Tippek a jobb alváshoz pénzügyi stressz idején.

Idősebben rosszabbul alszunk?

Álmok és alvás