Idősebben rosszabbul alszunk?


 


Az öregedés és az alvás.


Ugyan az öregedés befolyásolja az alvási ritmusunkat de igenis minden korban aludhatunk jól.
A legtöbb ember egyet ért abban, hogy a lehetőség hogy megöregedhetünk (régen messze nem éltek ilyen sokáig az emberek mint manapság), egy ajándék. Nagyon nehéz így tekinteni erre a dologra, ha hiszünk a tévhitnek, hogy az alvás a kor előre haladtával egyre nehezebb. Míg az alvás minősége és mennyisége el tud tolódni a korral, a valóság az hogy az idősebb emberek is jól alszanak, sőt sok esetben még jobban is mint a fiatalabbak.


Például, egy 2015-ös svájci felmérés, amit egy helyi egyetem készített a 40 és 80 év közöttiekkel, kimutatta, hogy az öregebb emberek ugyan kevesebbet alszanak de sokkal jobb minőségben. Továbbá az is kiderült, hogy ők sokkal éberebbnek érezték magukat a nappali órákban. Végül arra is fény derült, hogy az öregebb résztvevők jóval kevesebbszer panaszkodtak álmosság miatt mint a fiatalabbak.


Sajnos az is kiderült ebből a felmérésből, hogy a kor előre haladtával fokozottan több idő szükséges az elalváshoz. A vizsgált 65 év feletti embereknek (a nők 36%-ának , a férfiak 13%-ának ) több mint 30 percébe telt hogy elszundítsanak. Ezen felül mindkét nem a koruknál fogva több nyugtalan éjszakáról számolt be, ebbe beleértve az éjszakai wc-re menetelt is de összegezve az idősebbek kipihentebbnek érzik magukat nap közben és éberebbek is.
Ha te mindig is egy „reggeli ember” szerettél volna lenni de sosem jött össze, akkor neked kimondottan tetszeni fog a következő tény. Az „arany években” reggelente is friss lehetsz, még akkor is, ha az egész életedben egy éjszakai bagoly voltál.


Ennek van egy flancos neve is méghozzá „Fejlett Sleep-Wake Phase rendellenesség”, ez azt jelenti hogy ha valaki estefelé már korábban elálmosodik és le is fekszik, ezután reggel igen korán kel fel.
De a korán kelést az is előidézheti ha kényelmetlen a matracunk.


Miért változnak az alvási fázisok, ahogy öregebbek leszünk ?
 
Az időritmusunk változik  a kor előre haladtával. A testünk cirkadián ritmusa a korábbi órákra helyeződik át. Míg a régről beégett dolgok, mint a tény hogy mikor is fekszünk le, megmaradhatnak de ha a testünk  korábban akar felkelni, akkor korábban is fog felkelni (Ez általában a test hőmérsékletének megváltozásának tudható be, ami befolyásolja a melatonin termelését). Mindennek a következményeként kevesebbet alszunk. Csakhogy még tovább bonyolítsa a testünk a dolgokat, a kor előre haladtával a testünk melatonin termelése is csökken  és ez is  megzavarhatja az alvás – ébrenlét ciklusunkat.  Ebben az esetben a tudósok azt ajánlják, hogy ahelyett hogy küzdenénk vele, fogadjuk el hogy már kevesebbet tudunk aludni.

Ne essünk abba a csapdába, hogy azt hisszük, hogy a rossz minőségű alvás is a korral jár. Ha problémákkal küzdesz, akkor menj el orvoshoz, mert sokszor a rossz minőségű alvás egyéb más  bajoknak lehet a jele. Továbbá a szedett gyógyszerek is befolyásolhatják, hogy mennyit is tudsz aludni, nem is beszélve a munkás évek alatt elszenvedett terhelésről, ami a hátat érinti. Igenis esténként nyugtalan pihenést jelenthet egy nem megfelelő matrac is. Ennek a megakadályozására válogass   a nálunk található  matracok közül.


Megamatrac                                     WEBSHOP

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések

Anatómiai párna

Tippek a jobb alváshoz pénzügyi stressz idején.

Álmok és alvás

HOGYAN VÁLASSZUK KI A TÖKÉLETES MATRACOT A TÖKÉLETES ALVÁSHOZ ?