Hogyan rendezzük be a hálószobát?

 


 

A hálószoba egy nagyon is személyes tér, a berendezése nagyban függ attól, hogy hogyan is használjuk. Néhány alapigazság létezik de elsősorban úgy kell berendezni a hálószobát, hogy a hely és funkcionalitás ne szenvedjen kárt a  kinézet oltárán.

Az ágy helyének kiválasztása.

Általában az ágy a hálószoba legnagyobb bútora és csak akkor érdemes a helyére tenni, ha már véglegesen kigondoltuk, hogy mit hová szeretnénk tenni. A lélekben legmegnyugtatóbb érzéshez próbáljuk meg igazítani a helyét úgy, hogy a láb része közelebb legyen az ajtóhoz, mint a fej része.  Így nem lesz bezártság érzetünk és ha gond lenne szem elött van a „menekülési út”. Ez a történelem folyamán mindig szempont volt, részévé vált a kollektív tudatunknak. Nagy hálószobáknál  ha nem  megszokott látványt akarunk elérni, akkor helyezzük a sarokba az ágyat. Kisebb hálóknál, ha tehetjük, az ajtóval szembeni falhoz tegyük az ágy fejvégét, figyelve arra, hogy kényelmesen körbe tudjuk járni az ágyat.

A szoba egyensúlyba hozása.

A legjobb módja a nagyobb szoba kiegyensúlyozásának, hogy az ágy után következő legnagyobb bútort a szoba ellenkező oldalába teszünk, például a ruhás szekrényt, így nem lesz üresség érzésünk mikor körbe nézünk. Kisebb hálószobáknál pont az ellenkezője az igaz, ott ha lehet törekedjünk az ággyal szembeni rész üresen hagyására és máris nem tűnik olyan zsúfoltnak a már amúgy is kicsi szoba.

Éjjeli szekrények.

Ha lehet az ágy mint két oldalára tegyünk éjjeli szekrényt. Ez nem csak kitölti az üres teret, hanem szimmetriájával megnyugtatóan hat.

Szekrények

Egy magas szekrény jól néz ki a sarokban az alacsonyabbak kimondottan jók az ablak alatt. Ám ha kicsi a hálószobánk, akkor vagy próbáljuk meg elhagyni a szekrényt ebben a szobában, vagy használjunk szekrénysort, ha elfér. Így kiegyensúlyozottabb lesz a szoba berendezése.

A bútorokat praktikusan rendezzük el

Egyszerűen csak gondoljuk át és tegyük praktikus helyre a bútorokat, például ha szeretünk az ágyból tévézni akkor az ágynak a tévére kell néznie. Itt vegyük figyelembe azt is, hogy  milyen pozícióban fekve szeretünk vagy tudjuk nézni a tévét, mert nem sok értelme az ágy lábához tenni a tv-t, ha az oldalunkon fekve nézzük. Ne féljünk eltérni a fejünkben lévő ideális képtől, amit sok-sok helyen láttunk, hogy hogyan kell kinéznie egy hálószobának, igen is merjük a saját igényeinkhez alakítani. Ugyanez igaz a többi bútorra is, ha esténként szeretünk olvasni, legyen egy vagy több éjjelilámpa is amit könnyedén tudunk le és fel kapcsolni. Ha ebben a szobában öltözködünk, akkor legyenek itt a szekrények és legyen szék is amire közben le tudunk ülni.

Vegyük figyelembe a szoba fényviszonyait.

Minden szobának vannak kimondottan sötét vagy világos pontjai, illetve hidegebb és melegebb részei. Próbáljuk meg ezeket szem elött tartva berendezni a szobát, nem megfeledkezve a személyes igényeinkről. Nagyon gyakori hiba szokott lenni, hogy az ágyat automatikusan az ablakhoz teszik, ami sokaknak gondot jelenthet az alvásban, hisz télen e miatt ott van a leghidegebb nyáron pedig a legmelegebb. Vannak olyanok, akik csak a friss levegő érzetével az arcukon tudnak elaludni, nekik szinte kötelező ez az elrendezés.

Végül egy nagy örök igazság:  Akár mennyire is jól néz ki akármennyi időbe és erőbe telt berendezni a szobát, ha valami nem jó nekünk mert kényelmetlen vagy mégsem praktikus, ne sajnáljuk az időt és energiát, merjük át rendezni, hogy számunkra legyen ideális.

 

MEGAMATRAC                               WEBSHOP

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések

Anatómiai párna

Tippek a jobb alváshoz pénzügyi stressz idején.

Idősebben rosszabbul alszunk?

Álmok és alvás