Néhány tipp a jó alváshoz

 


1 – Ragaszkodjunk az alvási szokásainkhoz: A hétköznapok folyamán általában mindig hasonló időben alszunk el és kelünk reggelente. Próbáljunk ehhez a hétvégéken is ragaszkodni, ebben segít a testünk belső órája. Így a megszokott időben sokkal könnyebben tudunk elaludni, mint ha rendszertelen, változó ritmusú az életünk.

2 –  Alvás előtti rituálék: Próbáljunk meg minden este mielőtt elalszunk, beiktatni valami olyan tevékenységet amit el tudunk végezni a félhomályban vagy sötétben és ki tud rántani minket a napi mókuskerékből és stresszből. Mert ha folyamatosan azon jár az agyunk, hogy mit és hogyan kellene még holnap, vagy később megoldanunk, vagy hogy mit nem oldottunk meg, az túlzottan éber állapotot eredményez és akár szorongáshoz is vezethet. Próbáljuk meg a napi gondokat, ügyeket bajokat letenni az ágy mellé, ez segíti a tényleges pihenést, ráadásul ha frissen ébredve kezdjük a napot, a stresszre is kevesebb ok lesz este.

3 –  Hagyjuk ki a délutáni szundit vagy sziesztát. Ha gond van az alvásunkkal, akkor próbáljuk meg a délutáni pihenőt kihagyni. A szieszták segítenek egy nehéz napot átvészelni de korántsem segítenek abban, hogy este egy igazán jót és pihentetőt aludjunk.

4 – Edz egy kicsit minden nap, ez sokakat segíthet abban, hogy jót tudj aludni. A test mozgás számos jó hatása közül az egyik az, ha kellemesen elfárad az ember. Egy kis kocogás, jógázás vagy biciklizés csodákat tehet. Sőt ezzel két legyet üthetsz egy csapásra, hiszen a testmozgás a már említett stressz ellen is hatásos tevékenység.

5 – Tervezzük meg a hálószobát: Próbáljuk meg úgy berendezni, hogy minél kevesebb zavaró tényező legyen benne, például fények hangok és a hőmérséklet is legyen ideális. A kimondottan jó hőmérséklet az alváshoz a 18-20 fok. Ha tehetjük próbáljuk megszüntetni a fény és hangforrásokat, amik zavarhatnak az alvásban. Ha mindenképpen beszűrődik a fény és esetleg partnerünk horkol akkor ajánlott füldugót vagy szemre húzható sötétítőt alkalmazni. Ha forgalmas helyen lakunk érdemes kipróbálni az úgy nevezett fehér zajt. Ez egy állandó ismétlődő hang, ami megnyugtat és segít az elalvásban. A népszerű videó megosztó oldalakon is találunk ilyen hangokat.

6 – Aludjunk kényelmesen: Biztosítsuk magunknak a megfelelő kényelmi fokozattal és tartással rendelkező matracot és ágyneműt. Ha már sok éve ugyanazon fekszünk, lehet hogy itt az ideje váltani és egy jobb minőségűt beszerezni, hiszen ha nem megfelelő pozícióban van a testünk, az izmaink megfeszülnek és ezzel  egy készenléti állapotot tartunk fenn, ami egyáltalán nem ideális a pihentető alváshoz.

7 – Kerüljük az erős fényt: Estefelé egy pár órával lefekvés előtt próbáljuk meg elkerülni az erős és hideg fényeket, ezek ébren tartják az agyat. Ez igaz a tévékre, monitorokra is.  Sok ilyen elektronika eszközön már van esti funkció vagy éjszakai mód is, ezek melegebb színeket használnak, ezzel is segítve az elalvást.

8 – Kerüljük el lefekvés előtt a nehezebb ételeket, alkoholt, koffeint és a cigarettát. Ha este lefekvés előtt nagyon éhesek vagyunk, akkor valami könnyebb rágcsálni valót együnk, ügyelve a mértékre.

 

MEGAMATRAC                               WEBSHOP

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések

Anatómiai párna

Tippek a jobb alváshoz pénzügyi stressz idején.

Idősebben rosszabbul alszunk?

Álmok és alvás

HOGYAN VÁLASSZUK KI A TÖKÉLETES MATRACOT A TÖKÉLETES ALVÁSHOZ ?