7 tipp hogy megnöveljük a matrac élettartamát.


 

A matrac egy befektetés, amit a jobb alvás, kellemesebb közérzet és a fájdalmak orvoslása érdekében veszünk meg. így persze hogy azt szeretnénk, ha sokáig tudnánk használni. A matrac fajtától függően a szabályok amelyekkel gondozni tudjuk a matracunkat, igen is eltérőek lehetnek. De most egy pár általános trükköt szeretnénk elárulni, ami segíthet ebben.

Forgassuk.

Nagyon sok matracgyártó azt javasolja, hogy vízszintes és függőleges tengelye körül is időnként forgassuk a matracot hogy egyenletesebben használódon el. Azért azt nem szabad elfelejteni, hogy nagyon sok matrac egyoldalas vagy oldalanként más karakterisztikákkal rendelkezik. Így inkább azt javasolnánk, ha új matracról beszélünk, az első 4 hónapban a vízszintes tengelye mentén fogassuk két hetente. Majd ha lejárt ez az idő, akkor három havonta tegyük ugyanezt. Ha esetleg zsákrugós matracunk van akkor azt is fél évente érdemes elforgatni, de nem megfordítani. De ha valamiért nem vagyunk tisztában azzal hogy milyen matracunk van és ezek közül mi is vonatkozik rá, akkor nézzük meg a dokumentációt amit hozzá kaptunk. Ha esetleg ezek már nincsenek meg akkor érdemes újra felkeresni a boltot ahol vettük vagy esetleg interneten nézzünk utána.

A matrac széle.

Több mint biztos, hogy neked is van egy kedvenc széked az asztalnál, egy kedvenc helyed a kanapén és a matracodnak is előnyben részesíted egy oldalát. De amikor az ágy szélén ülésről van szó, hogy felöltözzünk esetleg felhúzzuk a zokninkat, az nem jó ötlet, mert ezzel az idők során a matracunk elvesztheti a szerkezeti épségét.

Ne bohóckodjunk.

Jó szórakozásnak tűnhet akár a gyerekeknek vagy nekünk is néha-néha a matracokon való ugrálás. De jobb lenne ezt máshol tenni. Nem csak, hogy veszélyes de a matracot is tönkreteszi. A benne lévő rugókat és textileket károsítja.

A dupla a biztos.

Bár a matracra illő topper az az védő nagyon hasznos dolog. De ha igazán biztosra akarunk menni, akkor akár egy vízálló védőréteget is odatehetünk a matrac és a védő közé. Így megelőzhetjük, hogy a folyadékok eljussanak a matracig.

Tartsuk tisztán és szárazon.

Lehet, hogy nem is gondoltatok még bele, de igen is jó ötlet hogy néha ki porszívózzuk a matracot. De ha ezt nem is tesszük meg, mert nincs rá lehetőségünk vagy időnk,vagy megfelelő fejegységünk a porszívóhoz (semmiképpen ne álljunk neki e nélkül )akkor is rendszeresen töröljük le a matracot egy száraz kendővel. Figyelve arra hogy ne nyomjuk le erősen. Mert ha esetleg lenyomjuk vagy nem töröljük át, akkor ahogy rajta fekszünk szépen belenyomjuk a matracba a port amit később jelentősen nehezebb lesz kitisztítani. Ha esetleg kiöntöttünk valamit, akkor ne várjuk meg míg beleszárad. Egy nagyon enyhén nedves gyengén szappanos kendővel itassuk fel a folyadékot.(ne használjunk erős tisztítószert) és semmiképpen ne tegyünk rá semmit míg meg nem szárad. Mert a nedves zárt területek melegágyat biztosítanak a penésznek.

Mozgassuk finoman.

A matracnak lehet hogy vannak fogantyúi, de azok nem azért vannak, hogy ezzel vigyük a pontból b-be vagy forgassuk. Azért tették ezeket rá hogy ha már az ágyra raktuk akkor könnyebben tudjuk ott mozgatni. De ha meg akarjuk emelni, akkor gondoskodjunk hogy legyen elég ember aki több részről megfogja, hogy ne ártsunk a matracnak azzal hogy helytelenül emeljük meg. Itt még egy fontos dolog, biztos mindannyian láttatunk már autót aminek a tetőcsomagtartójára egy matrac volt rögzítve. Rossz ötlet, nagyon rossz ötlet. Károsodhat a matrac ha nincs megfelelő egyenletes alátámasztása.

Cseréljünk, ha itt az ideje.

A legjobb karbantartás mellett is előbb-utóbb a matrac el fog használódni. (Körülbelül 4-5 év után.) Ezt érdemes fejben tartani, mert ugyan lehet hogy látszik de lehet hogy nem, de ez akkor is be fog következni. Például megereszkedik a széle, elvékonyodik a felső borítás, (esetleg rugósnál ilyenkor jobban érezzük a rugókat) de ez csak egy pár dolog.

 

MEGAMATRAC                               WEBSHOP

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések

Anatómiai párna

Tippek a jobb alváshoz pénzügyi stressz idején.

Idősebben rosszabbul alszunk?

Álmok és alvás

HOGYAN VÁLASSZUK KI A TÖKÉLETES MATRACOT A TÖKÉLETES ALVÁSHOZ ?