Miért nem elég 8 óra alvás, I. rész.

 
Valamiért, amit életünk egyharmadát töltünk (ha természetesen szerencsénk vagyunk), az alvás olyan jelenség, amit nagyon keveset tudunk. Az alvás viszonylag új felfedezés. A tudósok csak 70 évvel ezelőtt kezdték felfedezni. Bárki, aki éjjel ébren volt, az univerzum összetettségére gondolva, készen áll arra, hogy bizonyságot tegyen arról, hogy az alvás igen nehéz elérni. Tartalmaz egy biológiai és neurológiai folyamatok komplex hálózatát, amelyek mindegyikét megzavarhatja valami olyan egyszerű, mint a partnere horkolása vagy egy csésze kávé túl késő a nap folyamán. Sok, sok félreértés van az alvásról: hogy a hétvégén a héten elveszett alvási órákhoz juthat. Hogy csak négy órát alszol éjszaka. Ha lefekvés előtt egy kis whiskyt iszik, akkor jobban tud aludni. És még akkor is, ha aludni előtt sajtot eszik, rémálmaid lesznek. Íme a témakörök, amelyekre ebben a cikkben foglalkozom:
• Miért 8,5 óra alvás az új 8 óra
• azok a gének, amelyek befolyásolják, hogy miért vagy korai madár vagy éjszakai bagoly
• miért kell aludnia meditáció helyett
• hogyan lehet az alváshiány a depresszió elleni küzdelem egyik módja
• miért kell az alvás részét képeznie a dolgozó személy új jogainak
• Tippek az éjszakai pihenésre


 Miért kell aludni?

Minden bolygón lévő szervezet valamilyen módon, még a repülésen is alszik. Ami az alvást olyan fontosnak tartja a jólétünk szempontjából, három fő oka van: energiánk megmentése, a sejtek helyreállítása és környezetünk feldolgozásának és megértésének elősegítése. A szinaptikus homeosztázis-hipotézis ez az elképzelés, hogy mindezeket a kapcsolatokat napközben a világgal körülvevő világgal végezzük. Sok évvel ezelőtt olyan volt, mint: "Ne járj ott, mert az oroszlánok jöttek." Most inkább: "Mit mondott Elena az irodában?" Ezek a lenyűgöző kapcsolatok, amelyeket a nap folyamán teszünk, az agyunk neuronjainak nagyobb aktiválódásához vezetnek. Aztán éjszaka, miközben alszunk, van egy szabályozási folyamat, ahol a túlélésünkhöz nem kapcsolódó dolgok messzire visszaszorulnak, és a túlélés szempontjából legfontosabb dolgok a csúcsra emelkednek. A mély alvás a neurális feldolgozás, és a REM alvás és a könnyű alvás az, hogy ezt integrálja a hosszú távú személyiségébe és a világ megértésébe.

A mély alvás fontosabb, mint a REM alvás. Miért?

Ez egy végtelen vita, de az igazság az, hogy mindkettő fontos. A mély alvás nagyon fontos, de a REM alvás is fontos. Tudjuk, hogy az emberi növekedési hormon, a sejtek helyreállítása és az új információk feldolgozásának képessége mély alvással jár. A REM alvás elsősorban az információ feldolgozására szolgál. 


 A munkamániákról: szükségünk van-e igazán sok alvásra?


A legújabb tanulmányok szerint 8,5 óra alvás az új 8 óra. Ahhoz, hogy egészséges nyolcórás alvást érjünk el, ami az az összeg, amit sok embernek szüksége van, 8,5 órán keresztül kell ágyban lennie. Azok az emberek, akik jól alszanak, az alvásuk idejének több mint 90% -át töltik el, így ha 8 órán keresztül ágyban vagy, és egészséges alvó vagy, akkor csak körülbelül 7,2 órát alszol. Ennek említése, néhány embernek nem kell sok alvás: Egy tesztet lehet végezni annak megállapítására, hogy van-e genetikai hajlam a rövid alvásra. Ez ritka, bár összességében az emberek nem kapnak elég alvást. A fél órával kevesebb alvás, mint amennyire szüksége van, egész hétre nő. Ahhoz, hogy megértsük, hogy mennyi alvásra van szükséged, ajánlatos, ha nyaralni akarsz, és próbáld meg ragaszkodni a normál lefekvésedhez, majd nézd meg, mikor felébredsz. Feszültséget okozó tényezők vagy idő felkelése nélkül csak a természetes mintázatodat találod, és valószínűleg ez az alvás mennyisége. Talán általában 6-7 órát alszol éjszaka, és jól érzi magát. De ez azért van, mert a szokásos munkarendjévé vált, és valójában magasabb szintre tudna dolgozni? Pontosan. Olyan, mint a hal és az akvárium: a hal nem tudja, hogy egy akváriumban van, mégis a vízben van. Hasonlóképpen, ha megfosztják az alvástól, a kutatás azt mutatja, hogy nem igazán pontos az ítéletében, hogy hiányzik-e az alvás. Ennek nagy része a környezetünk stresszéhez és a külső igényekhez, hogy folyamatosan dolgozzunk. Ez vezet ahhoz a tényhez, hogy ma nagyon alszunk.

Hogyan befolyásolja a munkahely az alvást?

Gyakran olyan helyre kell dolgoznunk, ahol nem alszunk, és egészségünk és jólétünk fizikai romlását érezzük. Az embereknek ugyanúgy kell tudni aludniuk, mint az egészségügyi ellátásban. Ez azt is jelenti, hogy munkakörnyezetünk kényelmesebbé válik az alváshoz. Az optimális teljesítményhez körülbelül 8 órányi alvás szükséges, ugye? De ez nem lehet csak egyszer. Talán egy kicsit kevesebbet kapsz, mint éjjel, majd délután 20-30 percig alszol. Siesta létezik egy okból! Az emberek gyakran megpróbálják leküzdeni ezt a kávéval és más stimuláló italokkal, de délután természetes biológiai ritmusuk meghallgatása nagyon jó és hasznos lehet.

Beszéljünk többet a cirkadián ritmusról. Mi az, és miért felelős a délutáni fáradtságért?

Az óceáni baktériumokból fejlődtünk ki, amelyek megkülönböztethetik a napfényt a sötétségtől - azaz az emberi szem kialakulását. Ez azt jelenti, hogy minden szervezet reagál a cirkadián ritmusra, amelyet nagyrészt a napfény határoz meg. A szemünkben lévő fotoreceptorok napfényt gyűjtenek, amely szabályozza a melatonin és minden más neurotranszmitter felszabadulását, amelyek az egész nap folyamán befolyásolják az energiaszintet. A csúcs pillanat reggel felébred. Ebéd után általában egy glükózszintű ugrás van, különösen, ha az ebéd nehéz volt, mint egy zsírburger. Ez a glükóz ugrás, egy cirkadián visszaeséssel együtt, 14: 00-16: 00 között a fáradtság idejét eredményezi. Aztán van még egy ugrás a vacsora előtt, és akkor elkezd fáradni, amikor lefekvés előtt megközelít. Ez a 24 órás ritmust képviseli általánosan. A "kronobiológia" kifejezés is szerepel. Valójában van olyan génje, amely diktálja, hogy korai madár vagy éjszakai bagoly.

Várjon érdekesebb információt a cikk második részében. 

 

MEGAMATRAC                               WEBSHOP

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések

Anatómiai párna

Tippek a jobb alváshoz pénzügyi stressz idején.

Idősebben rosszabbul alszunk?

Álmok és alvás